Difference between revisions of "בניין עיריית באר שבע"

תמונה, ניסוח
m (קטגוריה)
(תמונה, ניסוח)
| שימוש = [[עיריית באר שבע]]
| מפה = {{מפת מיקום|מדינה=באר שבע|שם=בניין עיריית באר שבע|אורך=34.798997|רוחב=31.2485|מפורט=כן|כותרת=לא|סוג=עיר|כיוון כתב=}}
}}'''בניין עיריית באר שבע''' הוא מבנה בסגנון ה[[ברוטליזם|ברוטליסטי]] ב[[באר שבע]] המשמש כמשכנה של [[עיריית באר שבע]]. הבניין נמצא ב[[באר שבע: שכונות|מרכז האזרחי]] של באר שבע, על יד צומת הרחובות [[שדרות רגר]] ושדרות שז"ר, ובסמוך לבנייני ציבור אחרים - [[יד לבנים (באר שבע)|בית יד לבנים]] ו[[בית העם (באר שבע)|בית העם]] {{הערה|בית העם שימש את [[תיאטרון באר שבע]] ומשמש (נכון ל-2016) כ[[גודמן - בית ספר למשחק בנגב|בית ספר למשחק בנגב]]}}. המבנה נחנך בשנת 1972 ותוכנן על ידי האדריכלים [[מיכאל נדלר|מיכאל]] ו[[שולמית נדלר]] ו[[שמואל ביקסון]]. איזכור למבנה מופיע ב[[סמל העיר באר שבע]].
 
== היסטוריה ורקע ==
[[קובץ:Beersheba City Hall 8.jpg|ממוזער|בניין העירייה, מבט מדרום-מזרח]]
בשנת [[1961]] הוכרז על תחרות אדריכלים לתכנון בית העירייה החדש של באר שבע, ב[[באר שבע: שכונות|מרכז האזרחי]] החדש הנבנה מצפון ל[[העיר העתיקה (באר שבע)|עיר הישנה]]. בתחרות זכה משרד האדריכלים של האדריכלים [[מיכאל נדלר|מיכאל]] ו[[שולמית נדלר]] ו[[שמואל ביקסון]], שכבר תכנן קודם לכן מבנה אחר בעיר - [[קולנוע קרן]], שעמד לצידו. לאחר עיכובים בבניה, נחנך בשנת 1972 הבניין החדש, ובאותה השנה הוכנס ל[[סמל העיר באר שבע|סמל העיר]] החדש.
[[קובץ:BEERS13.jpg|ממוזער|מסדרון בבניין - משמאל קיר לבני סיליקט, מימין החלונות האנכיים של החזית החיצונית. צילום: מיכאל יעקובסון]]
המבנה עשוי [[בטון]], ברובו חשוף, ומורכב משני גושים. האחד הוא המבנה עצמו: שתי קומות עטופות במעטפת בטון עבה, דמוית וילון, ומחוררת בחלונות צרים וגבוהים לכל גובה הבניין, המסתתרים מאחוריה. שתי הקומות עומדות על קומת מסד מצופה אבן פראית (wild bau), הנמצאת בנסיגה מקו הבניין ומופרדת מן המסה המרכזית בחלונות פס ארוכים. בתוך המבנה שלוש [[חצר פנימית|חצרות פנימיות]], התורמות לתאורה ולאוורור של החדרים ומאפשרות מקום מנוחה רגוע ומוגן מסופות חול.
 
האלמנט השני הוא מגדל תצפית צר וגבוה, עשוי בטון, שהוצב בחזית הקדמית של הבניין שאף הותקנה בו מעלית. כיום העלייה למגדל סגורה והוא נושא אנטנות. במקור תכננהתוכנן הצבתלהציב בראש המגדל יצירת אמנות של הפסל [[יחיאל שמי]], איתו קיימו האדריכלים שיתוף פעולה בבניין [[תיאטרון ירושלים]], אך היא בוטלה מחוסר תקציב.
 
בקדמת המבנה תכננו האדריכלים רחבה ציבורית גדולה, אך כיום הפך חלקה ל[[חניון]].
עיצוב הפנים גם הוא אופייני לסגנון הברוטליסטי, ומתאפיין בשימוש בלבני [[סיליקט]], בסידור ישר ופשוט של החדרים ובפלטת צבעים בסיסית.
[[קובץ:עיריית באר שבע.jpg|ממוזער|תצורת ה"וילון" מבטון בחזית הבניין, מאחוריה מוסתרים חלונות אנכיים צרים]]
[[קובץ:BeershebaEmblem.svg|ממוזער|251x251 פיקסלים|[[סמל העיר באר שבע]], בו מופיע בניין העירייה]]
ניתן לזהות בבניין השפעה ישירה של ה[[ברוטליזם]] וה[[אדריכלות מודרנית|מודרניזם]] שקדם לו, שמתבטא בבטון החשוף ובחומרים, בצורה הפשוטה של מסות הבניין, ובהרמת המסה העיקרית על קומת מסד המזכירה את קומת העמודים של [[לה קורבוזיה]]. יחד עם זאת בולטת בבניין חדשנות צורנית והקשר מקומי המתבטאים בחזית הבטון הייחודית, שהיו שראו בה איזכור של האוהל המדברי, בציפוי קומת המסד באבן מקומית, ובחשיבה האקלימית שיצרה את ההצללה על החלונות ואת החצרות הפנימיות. המגדל הופך את המבנה לנקודת ציון במרחב העירוני, ומאזן בין הצניעות והפשטות המאפיינות את הבניין הנמוך ובין המונומנטאליות הנדרשת ממבנה שלטוני.