הבדלים בין גרסאות בדף "בית אלישבע"

נוספו 12 בתים ,  לפני 3 שנים
מ
אין תקציר עריכה
מ
תגית: עריכת קוד מקור 2017
מ
{{מבנה|סגנון אדריכלי=הסגנון הבנלאומי|מפה={{ממי}}}}
'''בית אלישבע''' הוא מבנה ציבור בשכונת [[קטמון]] שב[[ירושלים]]. המבנה ניצב בפינת הרחובות אלעזר המודעי וחזקיהו המלך. את הקמת המבנה יזמה [[מועצת הפועלות]] (כיום: נעמת״נעמת״), תנועת הנשים של [[ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל|ההסתדרות]], כדיוהוא שישמששימש כמרכז תרבות, [[מעון יום]] ומרכז [[הכשרה מקצועית]] לנשים. הבניין נחנך בשנת [[1963]] ונקרא על שם [[אלישבע קפלן אשכול]], מאנשי [[העלייה השלישית]] ואשתו השנייה של ראש הממשלה השלישי [[לוי אשכול]].
 
לאחר שמרכז ההכשרה נסגר, שימש המבנה כמרכז לפעילות נוער. בשנות ה-90 התמקם בו [[רעות (בית ספר בירושלים)|בית הספר הפלורליסטי "רעות"]]. בתחילת שנות האלפיים ביקשו תושבי שכונת קטמון מהעירייה להפוך את המבנה ל[[מתנ"ס]] ומרכז קהילתי, אך לאבקשתם נענולא בחיובנענתה.
 
כיום משמש חלקו המרכזי של המבנה את הסניף הירושלמי של [[סטודיו למשחק ניסן נתיב|בית הספר למשחק ניסן נתיב]], ובחצרו הוקם במבנה זמני אולם ספורט המשמש בשבתות גם כבית כנסת. בחלק התחתון של המבנה פועלפועלים עד היום גןגני ילדים.
 
== אדריכלות ==
את הבניין תכננו האדריכלים [[שולמית נדלר|שולמית]] ו[[מיכאל נדלר]] ו[[שמואל ביקסון]], בסגנון [[אדריכלות מודרנית|מודרניסטי]] - מינמליסטי. המבנה מורכב משני אגפים מאונכים היוצרים את צורת האות L, אגף נמוך לאורך הרחוב ואגף גבוה הממשיך לתוך המגרש. בנקודת המפגש בין האגפים מוקמו הכניסה, אולם המבואה, המדרגות ואולם המופעים. חלק מקירות המבואה הם קירות מסך עשויים זכוכית, שמאפשרים קשר עין בין הרחוב למבנה ולחצר הפנימית שמאחוריו. בהצטלבות האגפים ממשיך חלק מהאגף הגבוה ו"מרחף" בחלל הרחוב, מעל מדרגות הכניסה הראשית לבניין. באגף הנמוך שכן גן הילדים ובאגף הגבוה הכיתות של מרכז התרבות וההכשרה המקצועית.
 
המבנה מועצב על פי עקרונות [[הסגנון הבינלאומי]], עם השפעות מאוחרות יותר, לקראת המעבר ל[[ברוטליזם]]. העיצוב מינימליסטי ו"נקי", הבניין מחופה ב[[אבן נסורה]] וכולל חלונות פס אופקיים ארוכים והעמדה חלקית על קומת עמודים ("פילוטי", בהתאם לעקרונות שקבע [[לה קורבוזיה]]). עקב הפרשי גבהים הוא ניצב על [[מסד (אדריכלות)|מסד]] בגובה משתנה. לבניין שלוש כניסות, שנועדו לשלושה השימושים העיקריים בו. שטח הבניין הכולל הוא 2,300 מ"ר.
 
כיום סובל המבנה מהזנחה - על קירותיו נתלו מזגנים, נבנו תוספות בנייה שפוגמות בצורתו המקורית, וחצרו הוזנחה.