פסל הבולבוסים – הבדלי גרסאות

←‏הקמת הפסל: ויקילינק
מ (הסרת קטגוריה:ערד; הוספת קטגוריה:ערד: תרבות באמצעות HotCat)
(←‏הקמת הפסל: ויקילינק)
 
[[קובץ:Arad076.jpg|ממוזער|250px|פסל הבולבוסים בעיצוב [[יונה פיטלסון]] ו[[גדעון פרידמן]]]]
[[קובץ:Bulbusim.jpg|250px|ממוזער|רחבת פסל הבולבוסים בגן החמישה לאחר שיקום האתר]]
'''פסל הבולבוסים''' הוא פסל סביבתי שעוצב בהשראת מבנה ציון דרך בדואי (רוג'ום) והוקם ב-[[1964]] בכניסה לעיר [[ערד]].
 
==הקמת הפסל==
הפסל הוקם בעת הקמת העיר ערד ובהקמתו השתתפו מתכנן העיר האדריכל [[יונה פיטלסון]] וקבלן משנה ולימים אמן הבית של מוזיאון הזכוכית בעיר [[גדעון פרידמן]]. פיטלסון ופרדימן היו שכנים ב"שכונת ראשונים", קבוצת הצריפים בה התגורר צוות הקמת העיר ומשפחותיהם. פרידמן הקים בחצר ביתו [[רוג'ום]] קטן שמשך את תשומת לבו של פיטלסון שהציע להקים פסל סביבתי גדול בכניסה לעיר העתידה לקום. לצורך הקמת הפסל נאספו סלעי גיר בגדלים שונים מהסביבה, המכונים על פי צורתם בשם [[בולבוס (גאולוגיה)|בולבוסים]]. לצורך ייצוב הפסל הושג כבל מיוחד שהושחל בחור שנחצב בסלעים כשלוח ברזל סוגר על הכבל בדריכה בראש הסלע העליון בפסל. במקור תוכננו 18 סלעים, אך בהמלצת מהנדס צוות ההקמה הוחלט להסתפק ב-14 סלעים בלבד. למרות החשש כי הפסל לא יעמוד ברוחות המדבר, כבר בסופה הראשונה שהייתה במקום לאחר הצבתו, הצליח הפסל להחזיק מעמד.
 
הפסל שהוקם במקור על אדמה בתולית עבר שינויים כבר בשנותיו הראשונות. עם הקמת הכביש בסמוך לו, והבדלי המפלסים, הוקם קיר תמך מכיוון מזרח ומדרגות רחבות המובילות אל הפסל. הקיר והמדרגות מחופים באבן המקומית המאפיינת את הבנייה המוקדמת בעיר.
משתמש אלמוני