גימנסיית קרלובץ – הבדלי גרסאות

תוכן שנמחק תוכן שנוסף
שורה 19:
וציוד מחדש של בית הספר. הפרנציסקנים נאלצו לעזוב ולפנות את המקום למורים חדשים. המורה החילוני הראשון בגימנסיה היה יוסיפ קוסטיץ' בשנת 1865.
בשנת [[1863]] עברה הגימנסיה לבניין המשמש אותה עד היום.
בשנת [[1878]] הוכרזה הגימנסיה הממלכתית של קרלובץ לתיכון "גבוה" בעל שמונה כיתות לימוד. החל משנת 1882-1883 היא התאחדה עם בית הספר הריאלי של ראקובץ, שבעייריה קרוב תחת השם הגימנסיה הריאלית הגבוהה של קרלובץ, תיכון יחיד במינו באימפריה האוסטרו-הונגרית.
עד שנת 1868 כל המקצועות פרט לדת והיסטוריה הועברו בשפה הגרמנית.
עד שנת 1918
 
Почетком 2010. гимназија је прихваћена као тридесет седми члан немачке мреже школа у Хрватској.[2] Ово омогућава студентима да похађају немачке универзитете, а не морају да заврше уобичајени предуслов за познавање немачког језика
 
Алумни
Изумитељ, електро и машински инжењер Никола Тесла, који је похађао школу од 1870. до 1873. године (од 14 до 17 година старости), свој интерес за струју приписује ономе што је сазнао у Карловцу. У својој аутобиографији "Моји изуми" из 1919. године написао је су демонстрације његовог професора физике изазивале његов интерес за тај "мистериозни феномен" и навели да жели "да сазна више о овој дивној сили". Погађен маларијом убрзо након његовог доласка у мочварно заразне карловачке равнице, понекад је остајао у кревету и често је узимао своје школске књиге кући да чита и памти када није био у могућности да похађа наставу. За три године дипломирао је са похвалама, школовање које је трајало четири године.
 
 
Међу другим алумнима су и глумица Зринка Цвитешић, поета и писац Иван Горан Ковачић, политичар и оснивач Хрватске сељачке странке Стјепан Радић, истраживачи, браћа Мирко и Стјепан Сељан.
А
 
==קישורים חיצוניים==