רשימתו של אדריאן מסנג'ר

סרט משנת 1963

רשימתו של אדריאן מסנג'ר אנגלית: The List of Adrian Messenger) הוא סרט בלשי אמריקאי משנת 1963 בבימויו של ג'ון יוסטון, עם ג'ורג' סי. סקוט וקירק דאגלס בתפקידים הראשיים.

רשימתו של אדריאן מסנג'ר
The List of Adrian Messenger
כרזת רשימתו של אדריאן מסנג'ר
כרזת הסרט
מבוסס על סיפור של פיליפ מקדונלד
בימוי ג'ון יוסטון
הופק בידי אדוארד לואיס
תסריט אנתוני ויילר
עריכה טרי מורס
שחקנים ראשיים וולטר מתאו
רוברט שו
מרטין בלסם
הקטור אליזונדו
מוזיקה ג'רי גולדסמית'
צילום ג'וזף מקדונלד
מדינה ארצות הבריתארצות הברית  ארצות הברית
חברת הפקה Bryna Productions עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה סרטי יוניברסל
הקרנת בכורה 29 במאי 1963
משך הקרנה 98 דקות
שפת הסרט אנגלית
סוגה סרט פשע, סרט בלשי עריכת הנתון בוויקינתונים
הכנסות 1,700,000 דולר
דף הסרט ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית OOjs UI icon info big.svg

התסריט מבוסס על הסיפור "רשימתו של אדריאן מסנג'ר" של פיליפ מקדונלד (אנ') שהופיע בהמשכים בעיתונים ב-1959. הוא משתמש בסיפורי בדמות בשם אנתוני גת'רין כפי שמופיע בסרט הזה.

הפעם חוקר גת'רין פרשה של רוצח סדרתי ומביא לפתרונה.

הסרט צולם בשחור-לבן והוא מצטיין בעבודתו של המאפר ג'ון צ'יימברס שאיפר מספר שחקני צמרת שקשה לזהותם. בסוף הסרט הם מורידים את המסכות ומזדהים בלפני הצופים. ג'ון יוסטון מופיע בסוף הסרט בתפקיד לורד אשטון, אחד מהמשתתפים בצייד השועלים.

תקציר העלילהעריכה

אדם נכנס לבית דירות, מטפל במעלית. מישהו נכנס למעלית בקומה עליונה וצונח עם המעלית אל מותו. האדם מוציא פתק עם רשימת שמות ומוחק את שם ההרוג. נשאר שם אחד - אדריאן מסנג'ר.

אנתוני גת'רין (ג'ורג' סי. סקוט) מצטרף לידידו אדריאן מסנג'ר ב"צייד שועלים" בטירת גלנייר עם בעל הטירה המרקיז ברום (קליב ברוק) ונכדו דרק (טוני יוסטון, בנו של ג'ון יוסטון). אדריאן הוא סופר וחובב צייד שועלים. בטירה פוגש גת'רין את ליידי ג'וסלין (דנה ווינטר) כלתו של המרקיז שבעלה נהרג במלחמת קוריאה.

גת'רין הוא פנסיונר מיחידת M15 ואדריאן נותן לו רשימת שמות ומבקש ממנו לברר מה עלה בגורלם מבלי לגלות לו את הסיבה לבקשתו. אדריאן טס למשך חקירה ובשדה התעופה מגניב אדם מחופש המזדהה כמו פיטיאן, מדוות חומר נפץ למטוס. המטוס מתפוצץ וגת'רין בהתייעצות עם ראש ה-M15 (הרברט מרשל) קובעים שזו הייתה חבלה.

רק נוסע אחד נשאר בחיים, ראול לה בורג (ז'ק רו) מוכר לגת'רי כשפעלו ביחד בתנועת ההתנגדות הצרפתית. גת'רי מבקר אותו בבית החולים והוא מוסר לו כי שרד בהתחלה עם אדריאן מסנג'ר על פני תיבת עץ, אדריאן לחש לו מספר מילים לפני שטבע. גת'רין וראול מתחילים לפענח את המילים האלה. הם מגיעים למסקנה כי הפתרון נמצא בספר הבלתי גמור של אדריאן וגת'רי שם לב ששלושה עמודים הוחלפו בהדפסה שונה. כשהם מגיעים למדפיסה הם מוצאים שנרצחה.

גת'רין וחברו מגיעים לאחרון ברשימה - ג'יימס סאלטרי (רוברט מיצ'ם) אך מוצאים שם אחד בכיסא גלגלים שמזדהה כאחיו התאום ג'ו ואומר שג'יימס מת מהתקף לב. ג'ו הולך לבר ומר פיטי עוקב אחריו ומשליך אותו לים עם הכסא. גת'רין משוחח עם אמו ואומר לה שזה היה רצח. היא מגלה לו שג'ו הוא בעצם ג'יימס שהזדהה בשמו כדי להמשיך לקבל את הפנסיה וכי במלחמת העולם השנייה הוא היה בבורמה.

גת'רין וראול מבינים כעת כי המשותף בין כל האנשים ברשימה היא שהם היו בבורמה. הם נפגשים עם אלמנתו של פרנסיס קארוג'יאן (גלדיס קופר) והיא מספרת להם כי בעלה היה בשבי היפנים בבורמה עם אדריאן וכי עמדו לברוח אבל שבוי קנדי בגד בהם ומסר זאת ליפנים והבריחה נכשלה. גת'רין מסיק מזה כי הקנדי הזה חותר למשהו וכי יצוץ פתאום לאחר שחיסל את כל אלה שיכולים להעיד על בגידתו בבורמה.

כעת צץ ג'ורג' ברום ומציג את עצמו בפני המרקיז. גת'רין ואול בטוחים שהוא הרוצח הסדרתי אבל אין להם הוכחות. ברום מציג את עצמו לפני המרקיז כאחיינו מקנדה. הוא יפה ונעים הליכות וג'וסלין מתאהבת בו לאחר שהם מנגנים נוקטורנו של שופן בשני פסנתרים.

גת'רין בטוח שהיעד לחיסול הבר הוא הנכד דרק וכי לאחר זאת ברום יירש את הטירה לאחר שהמרקיז ימות תוך שנים ספורות. הוא מראה לברום את הנוסח "המתוקן" של הספר של אדריאן ונותן לו להבין שהוא חוקר עליו. כעת גת'רין הוא היעד הבא לחיסול.

גת'רין מבקש להיות המוביל של צייד השועלים. ברום מניח שועל בתוך שק מתחת לקיר גבוה ולידו משדדה עם זיזים חדים בכוונה שגת'רין יפול עליה. גת'רין עוקב אחריו ומורה להזיז את המדדה.

בעת הצייד נתקלים הציידים במפגינים נגד הצייד ובראשם אישה (ברט לנקסטר). הסוס של גת'רין מגיע לקיר הגבוה ועובר אותו. גת'רין אוסף את כולם ועובר ביניהם עם כלב שמריח שועלים. הכלב מתביית על ברום שמחופש לאיכר וזה עולה על סוס ובורח. הסוס מדלג על הקיר הגבוה וברום נופל ממנו על חודי המשדדה שגת'רין הניח, מסיר את המסכה מפניו ומת.

צוות השחקניםעריכה

שם השחקן/ית שם הדמות הערות
ג'ורג' סי. סקוט אנתוני גת'רין גמלאי של M15
קירק דאגלס ג'ורג' ברום/מר פיטי רוצח סדרתי
דנה ווינטר ליידי ג'וסלין
גלדיס קופר גב' קרדוג'יאן
ג'ון מריוויל אדריאן מסנג'ר סופר
ז'ק רו ראול דה לונג חבר של גת'רין
מרסל דליו מר קרדוג'אן
טוני יוסטון דרק נכדו של המרקיז
קליב ברוק מרקיז של טירת גלנייר
הרברט מרשל ראש ה-MI5

שחקני קמעעריכה

שם השחקן/ית שם הדמות הערות
טוני קרטיס מפעיל מכונת נגינה
רוברט מיצ'ם סלאטרי אחד הנרצחים
פרנק סינטרה סוחר סוסים צועני
ברט לנקסטר מפגינה נגד צייד שועלים
ג'ון יוסטון לורד אשטון

קישורים חיצונייםעריכה