פתיחת התפריט הראשי

מרכז המבקרים של הקפיטול

לוגו המרכז

מרכז המבקרים של הקפיטולאנגלית: United States Capitol Visitor Center ‏(CVC)) הוא מכלול תת-קרקעי בעל שלושה מפלסים, הממוקם בעיר וושינגטון, בירת ארצות הברית. הוא ממוקם ממזרח לבניין הקפיטול של ארצות הברית, מקום מושב הקונגרס של ארצות הברית, מתחת לכיכר המשתרעת בין הכניסה המזרחית שלו לבין רחוב מס' 1. המכלול, בשטח כולל של 54 דונם, נפתח ב-2 בדצמבר 2008.

בנוסף לשטח למרכז המבקרים מספק המכלול שטח עבודה נוסף לקונגרס, המרוכז כולו במפלס התחתון שלו.

הקמת המרכזעריכה

 
מראה אווירי של הכניסות למרכז המבקרים של הקפיטול (במרכז התמונה) והשטח שסביבן, לקראת סיום בנייתו

הרעיון של הקמת מרכז מבקרים לקפיטול הועלה לראשונה בשנות השבעים. דו"ח עקרוני בנושא נערך בשנים 1991-‏1995 ולאחר הגשתו החלו עבודות התכנון. טקס הנחת אבן הפינה למרכז המבקרים נערך ב-20 ביוני 2000. הבנייה נערכה באמצעות חברות קבלניות פרטיות ונוהלה תחת פיקוחו של אדריכל הקפיטול. הפרויקט היווה את ההרחבה הגדולה בהיסטוריה של בניין הקפיטול. שטח הקרקע שעליו משתרע מרכז המבקרים (אך לא שטח הרצפה הכולל שלו) עולה למעשה על השטח שעליו משתרע בניין הקפיטול עצמו.

בניית המכלול בפועל החלה באביב 2002 והשלמת הפרויקט יועדה לחודש ינואר 2004. נדרשה תחילה חפירה עד לעומק של 22 מטר מתחת למפלס הכיכר שלפני הכניסה המזרחית לקפיטול. גשמים עזים בחורף 2002-‏2003 עיכבו מאד את עבודות החפירה. בשל ההיערכות לקראת טקס השבעת נשיא ארצות הברית בינואר 2005 היה צורך להשלים תחילה את בנייתה מחדש של הכיכר שעל גג מרכז המבקרים קודם להשלמת בנייתם של המפלסים שתחתיו. גם העלייה במחיר הנפט וההחמרה בסידורי הביטחון שננקטה בעקבות פיגועי 11 בספטמבר תרמו להתמשכות הפרויקט.

מרכז המבקרים הושלם ונפתח רק ב-2 בדצמבר 2008, יום השנה ה-145 להצבת פסל החופש על גבי כיפת הקפיטול. עלות ההקמה המקורית המתוכננת של 71 מיליון דולר תפחה עד לסכום של 621 מיליון דולר. העיכוב בהשלמת הפרויקט והחריגה בתקציבו גררו ביקורת ציבורית רבה.

מתכננת מכלול מכרז המבקרים הייתה פירמת האדריכלים RTKL Associates. מכון הארכיטקטים האמריקאי העניק לה עבור התכנון בשנת 2010 את פרס ההצטיינות במשאבים היסטוריים (Award of Excellence in Historic Resources).

המרכזעריכה

 
מראה השטח שלפני הכניסה הדרומית למכלול מרכז המבקרים

ייעודו העיקרי של המרכז הוא לספק אזור המתנה לקהל המבקרים המבקש לבקר בבניין הקפיטול. משנת 1970 ועד שנת 2000 גדל מספר המבקרים השנתי בקפיטול מכמיליון לכשלושה מיליון. לפני הקמת המרכז נאלצו המבקרים לעמוד בתור ארוך לפי הכניסה המזרחית לבניין הקפיטול, כשהם חשופים לתנאי מזג האוויר. במרכז החדש, שהוא מקורה ונגיש למוגבלים בניידות, רשאים המבקרים להמתין ולסייר בשני מפלסיו הציבוריים. במרכז יכולים לשהות בו זמנית כ-4,000 מבקרים.

הכניסה למרכז המבקרים היא דרך שתי כניסות הממוקמות בצידו המזרחי, אשר ביניהן מפרידה דרך משופעת המעפילה אל מפלס הכיכר שמעליו.

מרכז המבקרים כולל שלושה מפלסים:

  • היכל התצוגות (מפלס עליון)
  • היכל האמנציפציה (מפלס אמצעי)
  • מפלס הקונגרס (תחתון), הסגור למבקרים, למעט מוזמנים.

היכל התצוגותעריכה

היכל התצוגות ממוקם במפלס העליון, מפלס הכניסה למרכז המבקרים כולו. ממוקמים בו תצוגות ומסכי מגע המציגים עובדות ומסמכים היסטוריים.

באולם מוצב דגם בגובה של 3.4 מטרים של בניין הקפיטול, העשוי מפוליאוריתן. כמו כן יש בו ששה דגמים של הבניין, המתארים את שלבי בנייתו והרחבתו מאז שנוסד. שני מסכי טלוויזיה גדולים באולם מאפשרים למבקרים לצפות בשידור חי בדיוני מליאות הסנאט ובית הנבחרים.

במפלס היכל התצוגות ממוקמות שתי חנויות מזכרות. ההיכל מחובר במנהרה אל ספריית הקונגרס.

היכל האמנציפציהעריכה

 
מראה בהיכל האמנציפציה. משמאל נראה דגם פסל החופש המוצב בהיכל. למעלה מימין נראה אחד משני החלונות הצופים אל כיפת בניין הקפיטול

שמו של היכל האמנציפציה היה במקור "ההיכל הגדול", אך הוסב בהחלטת הקונגרס בראשית 2008 לשמו הנוכחי.

ההיכל כולל שני חלונות עיליים בשטח של 21 מטר X ‏9.1 מטר כל אחד, המחדירים אור יום אל האולם ומאפשרים מבט כלפי מעלה אל כיפת בניין הקפיטול.

שני אולמות שהכניסות אליהם נמצאות בהיכל מציגים במחזוריות סרט וידאו בן 13 דקות אודות ההיסטוריה של הקונגרס ושל קומפלקס הקפיטול.

בהיכל מוצגת יציקת הגבס המקורית מ-1857 של פסל החופש, המוצב על גבי כיפת בניין הקפיטול. מוצגים בו גם 24 מתוך 102 הפסלים של אוסף היכל הפסלים הלאומי של הקפיטול. ב-2009 הוצב בהיכל פסל ראש של פעילת זכויות העבדים והנשים סוג'ורנר טרות'.

במפלס היכל האמנציפציה ממוקם גם מתחם מזון בעל 530 מקומות ישיבה.

מפלס הקונגרסעריכה

המפלס התחתון של מרכז המבקרים, המשתרע על פני שטח של 16 דונם, משרת את חברי הקונגרס ועובדיו בלבד. ממוקמים בו אודיטוריום חדש ובו 450 מקומות ישיבה וכן אולמות לוועדות הקונגרס.

במסגרת הפרויקט נבנתה גם מנהרה לרכבי שירות וספקים הממוקמת מצפונו ומאפשרת לבדוק אותם במרחק בטוח מבניין הקפיטול עצמו.

קישורים חיצונייםעריכה