פתיחת התפריט הראשי

בניין הטלוויזיה הישראלית

בניין הטלוויזיה הישראלית, או בשמו המקורי בית היהלומים, הוא בניין מודרניסטי בשכונת רוממה בירושלים. בבניין שכנו אולפני הטלוויזיה הישראלית ומשרדיו מאז הקמת הערוץ ב-2 במאי 1968 ועד לסגירת רשות השידור. הבניין הוחזר אל מנהל הדיור הממשלתי בנובמבר 2017.

בניין הטלוויזיה הישראלית
IBA TV Building, Romema, Jerusalem, Israel, 20180403 131249.jpg
מידע על המבנה
סוג בניין משרדים עריכת הנתון בוויקינתונים
עיר ירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראלישראל  ישראל
סיום הבנייה 1960 עריכת הנתון בוויקינתונים
אדריכל ראובן טרוסטלר עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי אדריכלות מודרנית עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 31°47′28″N 35°12′28″E / 31.79122072°N 35.2077055°E / 31.79122072; 35.2077055
(למפת ירושלים רגילה)
Jerusalem location map with titles2.png
 
בניין הטלוויזיה הישראלית
בניין הטלוויזיה הישראלית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית OOjs UI icon info big.svg
בניין הטלוויזיה הישראלית בירושלים מעוטר בבד שחור לאות מחאה על סגירת הרשות, מרץ 2017
בניין הטלוויזיה ברוממה

היסטוריהעריכה

כחלק ממאמציו של שר האוצר פנחס ספיר לקידום התעשייה בירושלים הוחלט להקים מבנה שירכז את מלטשות היהלומים שבאזור ויספק עבודה לתושבים[1]. לתכנון הבניין נבחר האדריכל ראובן טרוסטלר[2] שבנה מאות מבני תעשייה, בעיקר בירושלים.

אבן פינה למרכז היהלומים בירושלים הונחה ביולי 1959[3] והבניין נחנך באמצע נובמבר 1960[2]. לבניין הוכנס ציוד לעיבוד יהלומים, ואף נפתח בו סניף של בנק אגוד לישראל. כ-3 שנים לאחר שנחנך, פורסם כי המרכז לא הצליח וכי הוא ריק למחצה[4]. עם זאת הבניין נחשב כציון מקום ידוע באזורו[5].

במאי 1966 הבניין נרכש בסכום של 1.5 מיליון ל"י[6] לטובת רשות השידור, ובתחילת 1967 הוגדר שייעוד הבניין להיות מטה זמני לרשות השידור ולהתחיל בו את פעילות הקמת הטלוויזיה הכללית של ישראל (לימים "הערוץ הראשון")[7][8]. בצירוף מקרים, הבניין עצמו שוכן בשכונת רוממה של ירושלים, בה רחובות רבים קרויים על שם עיתונים עבריים.

בשנת 1968 הוקמה הטלוויזיה הישראלית של רשות השידור, אנשי משרד האוצר החליטו למקם את אולפני הטלוויזיה בבניין הריק למרות התנגדות אנשי המקצוע למיקום אולפנים בבניין בן שש קומות. תחילה הוקמו בבניין 3 אולפנים[9], כאשר הראשון מביניהם הוקם בקומה החמישית בבניין[10][11]. במהלך השנים בוצעו בבניין עשרות שיפוצים להתאים אותו לצרכים המתחדשים. במסגרת סגירת רשות השידור תפנה הרשות את בניין הטלוויזיה ובניין חוטי ירושלים הסמוך. במקום הבניין מתוכננת שכונת מגורים לציבור החרדי.

במסגרת סגירת רשות השידור וסיום שידורי הערוץ הראשון, הסתיים השימוש בבניין והוא פונה. השלט בכניסה לבניין, עם הכיתוב "רשות השידור הטלוויזיה הישראלית" הוסר לבסוף ב-18 באוקטובר 2017, והבניין הועבר למנהל הדיור הממשלתי בנובמבר אותה השנה.

באוקטובר 2019 הוקם בשטח החנייה של הבניין אוהל והתקיים בו הטיש של כ"ק האדמו"ר מבאיאן[12].

הבנייןעריכה

הבניין מפואר יחסית למבני תעשייה בני התקופה. הוא בנוי בצורה סימטרית עם שש קומות שבמרכזן גרם מדרגות גדול. גרם המדרגות מודגש באמצעות משרביה מלבני בטון. בדומה למבנים רבים בני התקופה בירושלים הבניין מחופה באבן נסורה. לחלונות הגדולים של הבניין המקורי נוספה בשנות ה-70 מערכת של שוברי שמש. בהתאמתו לאולפני הטלוויזיה הפך למבנה הראשון בארץ בו נערך שימוש חוזר במבנה תעשייה תוך התאמתו לצרכים החדשים.

קישורים חיצונייםעריכה

הערות שולייםעריכה