רשימת שגרירי רצון טוב של קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים

רשימת ערכים
סמליל יוניסף

זוהי רשימה של שגרירי רצון טוב של ארגון קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים (יוניצ"ף).

מיה פארו כשגרירת יוניצף עם ילד מנפגעי סופת הוריקן בהאיטי, 2008.

היסטוריה ותכלית התפקידעריכה

 
דני קיי שגריר רצון טוב של קרן החירום לילדים-יוניצ"ף, עם יוליאנה, מלכת הולנד 1955.

השחקן הנודע דני קיי היה הראשון שהוענק לו התפקיד והתואר "שגריר" של רצון טוב של יוניצ"ף, בשנת 1954. דוגמה לזיקתו לעולמם של הילדים, הייתה כיכובו בסרט "חיי הנס כריסטיאן אנדרסן" בשנת 1952.

ידוענים רבים הלכו בעקבותיו, והתמנו כשגרירים בינלאומיים, אזוריים או ארציים, בהתאם לפרופיל שלהם, לאינטרסים שלהם ולרמת האחריות הרצויה. מטרת התוכנית היא לאפשר לידוענים שיש להם עניין מוכח בנושאים של יוניצ"ף להשתמש בתהילתם כדי למשוך תשומת לב לנושאים חשובים. הדבר עשוי להתבטא בהופעות פומביות ובשיחות, ביקורים באזורים בעייתיים, המושכים את תשומת הלב של אמצעי התקשורת, ובשימוש בנגישות שיש להם לפוליטיקאים כדי לקדם תמיכה בענייני יוניצ"ף. פרסומם משמש דוגמה אישית ופעילותם תורמת גם לגיוס תרומות. בנובמבר 2018 ביום הילד הבינלאומי מונתה השחקנית מילי בובי בראון בת ה-14 לשגרירה של רצון טוב, הנציגה הצעירה ביותר שהתמנתה אי פעם כשגרירה. כבר שנתיים קודם לכן היא הנחתה את טקס חגיגות שנות ה-70 של הארגון.[1] קדמה לה הזמרת והשחקנית סלינה גומז אשר מונתה ב-2009, בהיותה בת 17.

ישנם גם מקרים מעטים שבהם שגרירים איבדו את מעמדם, לאחר שהתברר שהיוו דוגמה אישית שלילית.

כמייצגים של ערכי האו"ם בהם שלום ואחווה בין האומות, משתתפים שגרירי רצון טוב של יוניצ"ף לא רק באירועים העוסקים בילדים, אלא גם באירועים גלובליים של התקרבות בין האומות. כך למשל הם נותני חסות ופותחי אירועים כגון מיצג הדובים המאוחדים, אירוע המתקיים מאז שנת 2002 בהשתתפות מיצגים של 140 אומנים ממדינות שונות כל פעם במדינה אחרת. יש מהם שאף המתערבים באופן אקטיבי בעניינים בעלי רגישות פוליטית במסגרת אירועים שכאלה. כך למשל לקראת מיצג הדובים המאוחדים שהתקיים ב-2003 התערב פיטר יוסטינוב כנותן החסות של האירוע, והתעקש שגם המיצג של עיראק יופיע, זאת בשעה שמדינות מנאט"ו בריטניה וארצות הברית הובילו את מלחמת עיראק.

שגרירים בינלאומיים (לפי מדינה ושנת מינוי)עריכה

 
ליונל מסי לובש את מדי קבוצת ברצלונה עליהם לוגו ארגון יוניצ"ף
 
מיה פארו מדברת עם חייל של כוחות European Union Force Chad בדרפור 2008.
הגברת הראשונה מישל אובמה מקדמת בברכה נציגי ארגוני ילדים במפגש עם שחקני קבוצת הכדורגל לוס אנג'לס גלאקסי ובנוכחות דייוויד בקהאם בבית הלבן 2012, הנציגים עצמם הם ילדים.
 
אורלנדו בלום בעבודה עם יוניצ"ף אוקראינה 2016.
 
פייפר ריס מראיינת את סלינה גומז באירוע של יוניצף בבית הבלוז הוליווד, 2012.
לאחר ביקור של מסי בבית חולים לילדים סופניים בבוסטון, החליט לדבריו להשקיע חלק ממונו לטובת החברה. ב-2007 הקים מסי את "קרן לאו מסי", ארגון צדקה התומך בהנגשת חינוך ותברואה לילדים בסיכון.[4] באמצעות הקרן ניתנים מענקי מחקר, מימון הכשרה רפואית והשקעה בפיתוח מרכזים רפואיים ופרויקטים בארגנטינה, בספרד ובמקומות אחרים בעולם.
ב-11 במרץ 2010 הודיע ארגון יוניצ"ף על צירופו של מסי כשגריר של רצון טוב לשורותיו. עם צירופו יצא מסי למשימת השטח הראשונה שלו במסגרת הארגון להאיטי לאחר רעידת האדמה שפקדה את ארצם.
מסי השתתף בקמפיינים של יוניסף למניעת איידס, לטובת חינוך והכללה חברתית של ילדים עם מוגבלות. בעת שחגג את יום ההולדת הראשון של בנו, בנובמבר 2013, מסי ובנו Thiago היו חלק ממסע פרסום להגברת המודעות של שיעורי תמותה בקרב ילדים מוחלשים.

שגרירים לשעבר (לפי מדינה ושנת מינוי)עריכה

קבלת פנים לדני קיי שגריר יוניצף בהולנד ב-1955
בשנת 1992 העניק נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, להפבורן את מדליית החירות הנשיאותית לאות הכרה על עבודתה ההומניטרית זו, גם האקדמיה האמריקאית לקולנוע העניקה לה את פרס ז'אן הרשולט לפעילות הומניטרית (הפרס ניתן לה לאחר מותה).

שגרירים אזוריים ולאומיים (רשימה חלקית)עריכה

 
מוחמד קביל כשגריר אזור המזרח התיכון בפעילות עם ילדים.
 
פייפר ריס מראיינת את סלינה גומז באירוע של יוניצף בבית הבלוז הוליווד, 2012.
 
האנה גודפה שגרירת רצון טוב באתיופיה בכנס לנערות 2014.
 
שחקן הרוגבי מאט דוסון בבית ספר של יוניצ"ף ביוהנסבורג שבדרום אפריקה
 
שגרירת רצון טוב של יונצ"ף אווה רוז משוודיה בביקור בהודו.
 
דויד ברוזה באירוע "לקדם הרמוניה" בהשתתפות זמרים יהודים וערבים. טקס מטעם שגרירות ארצות הברית בישראל לזכרו של דניאל פרל, 2014.
 
שגרירת רצון טוב של יונצ"ף בשוודיה ליל לינדפורש בקמפיין גיוס למערכות טיהור מים בתמונה עובדי בית מרקחת בסטוקהולם שהצטיינו בהתרמת הציבור המבקר אצלם.
 
מיצג הדובים המאוחדים אשר נפתח באוסטריה בחסות כריסטיאנה הורביגר שגרירת רצון טוב של יוניצ"ף, 2006.

אוסטרליהעריכה

אוסטריהעריכה

  • אוסטריה  תומאס ברזינה (1996), סופר ספרי ילדים. אוסטריה  כריסטיאנה הורביגר (2003), שחקנית.

אזרבייג'ןעריכה

איטליהעריכה

איראןעריכה

אירלנדעריכה

אורוגוואיעריכה

ארצות הבריתעריכה

באוקטובר 2008 מונתה גומז לדוברת הפרויקט Trick-or-Treat(אנ') של הארגון, שעודד ילדים לגייס כסף בליל כל הקדושים כדי לעזור לילדים ברחבי העולם. באוגוסט 2009 מונתה לשגרירה הצעירה ביותר של יוניצ"ף באותו הזמן, אז בת 17. מסגרת התפקיד ביקרה בגאנה ובצ'ילה. ב-2010 הופיעה במסגרת חגיגות 60 שנה לארגון האומות המאוחדות לילדים, הופעה שכל הכנסותיה נתרמו לקמפיין Trick-or-Treat. מעורבת גם בפרויקט "UNICEF Tap Project" של הארגון אשר מטרתו לספק גישה למים נקיים לילדים ממדינות שונות. ובמיזמים רבים נוספים.

אסטוניהעריכה

אתיופיהעריכה

בלגיהעריכה

ברזילעריכה

גאנהעריכה

ג'מייקהעריכה

גרמניהעריכה

גאורגיהעריכה

דנמרקעריכה

הודועריכה

הממלכה המאוחדתעריכה

ונצואלהעריכה

טורקיהעריכה

יפןעריכה

ישראלעריכה

בחירתם של אישים לתפקיד מבוססים גם על מעורבות ומחויבות קודמת שלהם למען ערכים שמאפיינים את עבודת יוניצ"ף. בין הביטויים לכך הענקת עיטור כבוד לדויד ברוזה עבור פועלו הרב במוזיקה הספרדית ופועלו למען השלום אותו קיבל ב-2008 בהחלטת מלך ספרד חואן קרלוס, השתתפותו במיזמים כגון השיר "War/No More Trouble" - של הרכב חובק עולם בשם "Playing For Change" שהתאחדו ליצירה משותפת, בהם גם הזמר בונו[7] ועוד.
ברוזה הוא שגריר רצון טוב מטעם יוניצף-ישראל, וככזה הוא מוערך גם על תרומתו בישראל עצמה. דוגמה לכך הייתה בעת מלחמת לבנון השנייה, בה עבר ברוזה בין מקלטים ביישובי הצפון המופגזים וניגן ושר לתושבים שתפסו בהם מחסה.

ליטאעריכה

לטביהעריכה

מצריםעריכה

  • מצרים  מחמוד קביל (2004) שחקן - שגריר אזורי של יוניצ"ף במזרח התיכון.

נורווגיהעריכה

ניו זילנדעריכה

  • ניו זילנד  - היילי וסטנרה (2003), זמרת סופרן. בשנת מינויה הייתה השגרירה הצעירה ביותר שמונתה, אז בגיל 18.

ספרדעריכה

סרביהעריכה

פינלנדעריכה

צ'ילהעריכה

צרפתעריכה

הרפובליקה הדמוקרטית של קונגועריכה

קרואטיהעריכה

רוסיהעריכה

שוודיהעריכה

ראו גםעריכה

קישורים חיצונייםעריכה

הערות שולייםעריכה

  1. ^ כוכבת "דברים מוזרים" מונתה לשגרירת UNICEF הצעירה אי פעם, אלכס נימלמן, 21 בנובמבר באתר גלובס.
  2. ^ יוניסף ישראל מארח את שאקירה, ערץ היוטיוב של יוניסף שראל 2011.
  3. ^ DAVID BECKHAM OBE GOODWILL AMBASSADOR
  4. ^ אודות הקרן, באתר הרשמי של "קרן לאו מסי"
  5. ^ Sabine Christiansen, www.unicef.de (בגרמנית)
  6. ^ דויד ברוזה: שגריר רצון טוב של יוניסף ישראל. באתר יוניסף ישראל
  7. ^ השיר "War/No More Trouble" בערוץ יוטיוב. 2009
  8. ^ Naumova kļūst par UNICEF labas gribas vēstnieci, www.jelgavniekiem.lv