פתיחת התפריט הראשי

רשימת נשיאי ארצות הברית

רשימת ערכים

נשיא ארצות הברית של אמריקהאנגלית: President of the United States, ובקיצור POTUS) הוא ראש המדינה וראש הרשות המבצעת הנבחר של ארצות הברית. הנשיא מנהיג את הרשות המבצעת ואת הממשל הפדרלי, והוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים של ארצות הברית.

44 אנשים כיהנו בתפקיד זה (בספירת שתי כהונותיו הלא-רציפות של הנשיא גרובר קליבלנד). הנשיא המכהן וה-45 במספר הוא דונלד טראמפ, המכהן מאז 20 בינואר 2017.

הנשיא נבחר באמצעות בחירות ובדרך לא-ישירה על ידי חבר האלקטורים לכהונה בת ארבע שנים, והוא אחד משני הנבחרים הפיקודיים הנבחרים ברמה הלאומית הפדרלית, לצד סגן נשיא ארצות הברית. התיקון ה-22 לחוקה, שאומת בשנת 1951, מגביל את הנשיא מבחירה לכהונה שלישית מלאה. הוא גם מגביל נשיא לשעבר מלהיבחר פעם נוספת לאחר סיום כהונתו.

להלן רשימת נשיאי ארצות הברית של אמריקה. לכל נשיא נתון המפלגה שכיהן מטעמה, תאריך השבעתו, תאריך סיום כהונתו, ומערכות הבחירות בהן ניצח. מובאים גם אירועים מרכזיים שאירעו בתקופת כהונתו של כל נשיא ובתחומי שליטתו. לא מובאת חקיקה של הקונגרס, ולא מובאת פסיקה של בית המשפט העליון (להוציא מקרים חריגים).

הנשיאות הקצרה ביותר הייתה זו של ויליאם הנרי הריסון – 31 ימים בלבד. האריסון חלה עוד בתחילה כהונתו, ומת תוך חודש בלבד, בשנת 1841. הנשיאות הארוכה ביותר הייתה זו של פרנקלין דלאנו רוזוולט – מעל 12 שנים ברציפות בין השנים 1933 ל-1945. רוזוולט היה הנשיא היחיד שכיהן יותר מפעמיים, ובעקבות כהונתו הארוכה תוקנה החוקה באופן שמגביל את הנשיא לשתי כהונות לכל היותר.

תשעה נשיאים לא מילאו את כהונתם. ארבעה נרצחו (אברהם לינקולן, ג'יימס גרפילד, ויליאם מקינלי וג'ון פיצג'רלד קנדי), ארבעה מתו שלא ברצח (ויליאם הנרי הריסון, זאכרי טיילור, וורן הרדינג ופרנקלין דלאנו רוזוולט), ואחד התפטר (ריצ'רד ניקסון).

רשימת נשיאי ארצות הבריתעריכה

 
נשיאי ארצות הברית
מס. דיוקן שם

(תקופת חיים)

מפלגה תקופת כהונה מערכות בחירות אירועים מרכזיים בתקופת הכהונה
התחלה סיום
1   ג'ורג' וושינגטון

George Washington

(1732–1799)

עצמאי 30 באפריל 1789 4 במרץ 1797 1789

1792

1789 – חקיקת חוק בתי המשפט שיוצר את מערכת המשפט האמריקנית.

1791 – נחקקים עשרת התיקונים הראשונים לחוקה, הידועים בשם מגילת הזכויות.

1794 – מרד הוויסקי.

1795 – החוקה מתוקנת בפעם ה-11.

2   ג'ון אדמס

John Adams

(1735-1826)

פדרליסטית 4 במרץ 1797 4 במרץ 1801 1796 1798 - הטלת מיסים פדרליים (מיסים ישירים ומסי קרקע) במהלך שמעורר מחאות נרחבות.

1800 - חתימה על הסכם שלום עם צרפת, שמסיים את המלחמה הבלתי רשמית.

1800 - חנוכת הבית הלבן.

3   תומאס ג'פרסון

Thomas Jefferson

(1743–1826)

דמוקרטית-רפובליקנית 4 במרץ 1801 4 במרץ 1809 1800

1804

1801 – המלחמה הברברית הראשונה.

1803 – רכישת לואיזיאנה.

1804 – החוקה מתוקנת בפעם ה-12.

4   ג'יימס מדיסון

James Madison

(1751–1836)

דמוקרטית-רפובליקנית 4 במרץ 1809 4 במרץ 1817 1808

1812

1812–1815 – מלחמת 1812.

1815 – המלחמה הברברית השנייה.

5   ג'יימס מונרו

James Monroe

(1758–1831)

דמוקרטית-רפובליקנית 4 במרץ 1817 4 במרץ 1825 1816

1820

1819 – המשבר הפיננסי הראשון בארצות הברית.

1819 – רכישת פלורידה.

1823 – הכרזה על דוקטרינת מונרו.

6   ג'ון קווינסי אדמס

John Quincy Adams

(1767–1848)

דמוקרטית-רפובליקנית 4 במרץ 1825 4 במרץ 1829 1824
7   אנדרו ג'קסון

Andrew Jackson

(1767–1845)

דמוקרטית 4 במרץ 1829 4 במרץ 1837 1828

1832

1831 – מרד נט טרנר.

1835 – ניסיון התנקשות בחיי הנשיא.

8   מרטין ואן ביורן

Martin Van Buren

(1782–1862)

דמוקרטית 4 במרץ 1837 4 במרץ 1841 1836
9   ויליאם הנרי האריסון

William Henry Harrison

(1773–1841)

וויגית 4 במרץ 1841 4 באפריל 1841

מת בכהונתו

1840 מת ביום ה-30 לכהונתו
10   ג'ון טיילר

John Tyler

(1790–1882)

וויגית

עד 13 בספטמבר 1841

4 במרץ 1841 4 במרץ 1845
עצמאי
11   ג'יימס פולק

James K. Polk

(1795–1849)

דמוקרטית 4 במרץ 1845 4 במרץ 1849 1844 1845 – סיפוח טקסס.

1846 – מלחמת ארצות הברית-מקסיקו.

1848 – הסכם גואדלופה אידלגו.

12   זאכרי טיילור

Zachary Taylor

(1784–1850)

וויגית 4 במרץ 1849 9 ביולי 1850

מת בכהונתו

1848
13   מילרד פילמור

Millard Fillmore

(1800–1874)

וויגית 9 ביולי 1850 4 במרץ 1853 1850 – פשרת 1850.
14   פרנקלין פירס

Franklin Pierce

(1804–1869)

דמוקרטית 4 במרץ 1853 4 במרץ 1857 1852 1853 – רכישת גדסדן.

1856 – חוק קנזס נברסקה.

15   ג'יימס ביוקנן

James Buchanan

(1791–1868)

דמוקרטית 4 במרץ 1857 4 במרץ 1861 1856 1856–1860 – מלחמת האופיום השנייה.

1859 – מלחמת החזיר.

1860 – דרום קרוליינה פורשת מארצות הברית ובכך פורצת מלחמת האזרחים האמריקנית.

1861 – מוקמת קונפדרציית המדינות של אמריקה.

16   אברהם לינקולן

Abraham Lincoln

(1809–1865)

רפובליקנית 4 במרץ 1861 15 באפריל 1865

נרצח בכהונתו

1860 1861–1865 – מלחמת האזרחים האמריקנית.

1863 – נאום גטיסברג.

1865 – הנשיא נרצח.

האיחוד הלאומי 1864
17   אנדרו ג'ונסון

Andrew Johnson

(1808–1875)

האיחוד הלאומי 15 באפריל 1865 4 במרץ 1869 1865 – החוקה מתוקנת בפעם ה-13, העבדות מבוטלת.

1867 - רכישת אלסקה.

1868 - החוקה מתוקנת בפעם ה-14.

דמוקרטית
18   יוליסס סימפסון גרנט

Ulysses S. Grant

(1822–1885)

רפובליקנית 4 במרץ 1869 4 במרץ 1877 1868

1872

1870 – החוקה מתוקנת בפעם ה-15.

1870 – מוקם מוסד התובע הכללי של ארצות הברית.

1871 – נכרתת אמנת וושינגטון ובכך נכרת שלום בין ארצות הברית, קנדה ובריטניה.

1873 – משבר פיננסי גדול.

1876–1877 – מערכת בלק הילס.

19   רתרפורד הייז

Rutherford B. Hayes

(1822–1893)

רפובליקנית 4 במרץ 1877 4 במרץ 1881 1876 1877 – שביתת רכבות גדולה שמתדרדרת למהומות אלימות.
20   ג'יימס גרפילד

James A. Garfield

(1831–1881)

רפובליקנית 4 במרץ 1881 9 בספטמבר 1881

נרצח בכהונתו

1880 נורה ביולי 1881 ומת חודשיים לאחר מכן
21   צ'סטר ארתור

Chester A. Arthur

(1829–1886)

רפובליקנית 9 בספטמבר 1881 4 במרץ 1885 1882 – נחקק חוק הדרת הסינים.
22   גרובר קליבלנד

Grover Cleveland

(1837–1908)

דמוקרטית 4 במרץ 1885 4 במרץ 1889 1884 1887–1889 – משבר סמואה.

1887 – ארצות הברית מקבלת את פרל הארבור מממלכת הוואי.

23   בנג'מין הריסון

Benjamin Harrison

(1833–1901)

רפובליקנית 4 במרץ 1889 4 במרץ 1893 1888
24   גרובר קליבלנד

Grover Cleveland

(1837–1908)

דמוקרטית 4 במרץ 1893 4 במרץ 1897 1892
25   ויליאם מקינלי

William McKinley

(1843–1901)

רפובליקנית 4 במרץ 1897 14 בספטמבר 1901

נרצח בכהונתו

1896 1898 – סיפוח הוואי.

1899 – מלחמת ארצות הברית-ספרד.

1899 – מתחילה מלחמת ארצות הברית-הפיליפינים.

1901 – הנשיא נרצח.

1900
26   תאודור רוזוולט

Theodore Roosevelt

(1858–1919)

רפובליקנית 14 בספטמבר 1901 4 במרץ 1909 1904 – ארצות הברית רוכשת את השטח של תעלת פנמה ומתחילה לכרות אותה.
1904
27   ויליאם הווארד טאפט

William Howard Taft

(1857–1930)

רפובליקנית 4 במרץ 1909 4 במרץ 1913 1908 1912 – ארצות הברית פולשת לניקרגואה.

1913 – החוקה מתוקנת בפעם ה-16.

28   וודרו וילסון

Woodrow Wilson

(1856–1924)

דמוקרטית 4 במרץ 1913 4 במרץ 1921 1912

1916

1913 – החוקה מתוקנת בפעם ה-17.

1914 – נחנכת תעלת פנמה.

1915 – ארצות הברית פולשת להאיטי.

1916 – ארצות הברית רוכשת את איי הבתולה.

1917–1918 – ארצות הברית מצטרפת למלחמת העולם הראשונה ומסייעת למדינות ההסכמה לנצח.

1919 – החוקה מתוקנת בפעם ה-18, נאסר על מכירה של משקאות משכרים.

1920 – החוקה מתוקנת בפעם ה-19, ניתנת זכות הצבעה לנשים.

29   וורן הרדינג

Warren G. Harding

(1865–1923)

רפובליקנית 4 במרץ 1921 2 באוגוסט 1923

מת בכהונתו

1920 1922 – שביתת רכבת ארצית, שהייתה השביתה הגדולה ביותר בכל תחום עד אז.
30   קלווין קולידג'

Calvin Coolidge

(1872–1933)

רפובליקנית 2 באוגוסט 1923 4 במרץ 1929 1928 – הסכם קלוג-בריאן.
1924
31   הרברט הובר

Herbert Hoover

(1874–1964)

רפובליקנית 4 במרץ 1929 4 במרץ 1933 1928 1929 – פורץ השפל הכלכלי הגדול.
32   פרנקלין דלאנו רוזוולט

Franklin D. Roosevelt

(1882–1945)

דמוקרטית 4 במרץ 1933 12 באפריל 1945

מת בכהונתו

1932

1936

1933 – יישום מדיניות ה"ניו דיל"

1933 – החוקה מתוקנת בפעם ה-20.

1933 – החוקה מתוקנת בפעם ה-21, מבוטל האיסור על מכירת משקאות משכרים.

1941 – יפן תוקפת את פרל הארבור, ארצות הברית מכריזה מלחמה על יפן ומצטרפת למלחמת העולם השנייה.

1942 – כליאת התושבים ממוצא יפני.

1944
33   הארי טרומן

Harry S. Truman

(1884–1972)

דמוקרטית 12 באפריל 1945 20 בינואר 1953 1945 – גרמניה נכנעת, מלחמת העולם השנייה בזירה האירופית מסתיימת.

1945 – ארצות הברית מטילה את פצצות האטום על הירושימה ונגסאקי, יפן נכנעת, מלחמת העולם השנייה מסתיימת.

1945 – מתחילה המלחמה הקרה.

1947 – מוצגות דוקטרינת טרומן ותוכנית מרשל.

1948 – ארצות הברית מכירה במדינת ישראל.

1949 – הקמת נאט"ו.

1950 – פורצת מלחמת קוריאה.

1951 – החוקה מתוקנת בפעם ה-22, מספר כהונות הנשיא מוגבל לשתיים לכל היותר.

34   דוויט אייזנהאואר

Dwight D. Eisenhower

(1890–1969)

רפובליקנית 20 בינואר 1953 20 בינואר 1961 1952

1956

1953 – מסתיימת מלחמת קוריאה.

1957 – משבר ליטל רוק.

1958 – משוגר הלוויין האמריקני הראשון, אקספלורר 1.

1961 – ניתוק יחסי ארצות הברית-קובה.

35   ג'ון פיצג'רלד קנדי

John F. Kennedy

(1917–1963)

דמוקרטית 20 בינואר 1961 22 בנובמבר 1963

נרצח בכהונתו

1960 1961 – החוקה מתוקנת בפעם ה-23.

1961 – הפלישה למפרץ החזירים.

1962 – משבר הטילים בקובה.

1963 – הנשיא נרצח.

36   לינדון ג'ונסון

Lyndon Johnson

(1908–1973)

דמוקרטית 22 בנובמבר 1963 20 בינואר 1969 1964 – חקיקת חוק זכויות האזרח.

1964 – החוקה מתוקנת בפעם ה-24.

1965 – פורצת מלחמת וייטנאם

1967 – החוקה מתוקנת בפעם ה-25.

37   ריצ'רד ניקסון

Richard Nixon

(1913–1994)

רפובליקנית 20 בינואר 1969 9 באוגוסט 1974

התפטר מכהונתו

1968 1969 – ארצות הברית מנחיתה את האדם הראשון על הירח במשימת אפולו 11.

1971 – החוקה מתוקנת בפעם ה-26.

1971 – ביטול ההצמדה לזהב.

1972 – נחשפת פרשת ווטרגייט.

1973 – מסתיימת מלחמת וייטנאם.

1972
38   ג'רלד פורד

Gerald Ford

(1913–2006)

רפובליקנית 9 באוגוסט 1974 20 בינואר 1977 1974 – חנינה לריצ'רד ניקסון על כל מעשיו בפרשת ווטרגייט.

1975 – חתימה על הסכמי הלסינקי בדבר כיבוד זכויות האדם וריבונות המדינות החתומות.

39   ג'ימי קרטר

Jimmy Carter

(1924–)

דמוקרטית 20 בינואר 1977 20 בינואר 1981 1976 1978–1979 – שיחות קמפ דייוויד, שמובילות להסכם השלום בין ישראל למצרים.

1979 – כינון יחסים דיפלומטיים עם סין העממית.

1979 – משבר בני הערובה באיראן.

40   רונלד רייגן

Ronald Reagan

(1911–2004)

רפובליקנית 20 בינואר 1981 20 בינואר 1989 1980

1984

1981 – יישום מדיניות ה"רייגנומיקס".

1983 – יוזמת ההגנה האסטרטגית

1986 – פרשת איראן-קונטראס.

1987 – הסכם פירוק נשק גרעיני לטווח בינוני.

41   ג'ורג' הרברט ווקר בוש

George H. W. Bush

(1924–2018)

רפובליקנית 20 בינואר 1989 20 בינואר 1993 1988 1989 – נפילת חומת ברלין, איחוד גרמניה, סתיו העמים.

1989 – הפלישה לפנמה.

1990–1991 – מלחמת המפרץ הראשונה.

1991 – ברית המועצות קורסת, המלחמה הקרה מסתיימת בניצחון של ארצות הברית.

1992 – החוקה מתוקנת בפעם ה-27.

42   ביל קלינטון

Bill Clinton

(1946–)

דמוקרטית 20 בינואר 1993 20 בינואר 2001 1992

1996

1993 – הסכמי אוסלו.

1994 – הסכם השלום בין ישראל לירדן.

1994 – הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה.

1998 – פרשת מוניקה לווינסקי.

1999 – מבצע כוח מאוחד.

43   ג'ורג' ווקר בוש

George W. Bush

(1946–)

רפובליקנית 20 בינואר 2001 20 בינואר 2009 2000

2004

2001 – פיגועי 11 בספטמבר.

2001 – הפלישה האמריקאית לאפגניסטן.

2003 – ארצות הברית פולשת לעיראק.

2008 – המשבר הכלכלי העולמי.

44   ברק אובמה

Barack Obama

(1961–)

דמוקרטית 20 בינואר 2009 20 בינואר 2017 2008

2012

2010 – הרפורמה בביטוח הבריאות הממלכתי (אובמה-קר).

2011 – התקיפה הצבאית הבינלאומית בלוב.

2011 – מבצע חנית נפטון, חיסול אוסאמה בן לאדן.

2014 – חידוש היחסים הדיפלומטיים עם קובה, לאחר נתק של 54 שנים.

2015 – פסק דין אוברגפל נגד הודג'ס, שמאשר נישואים חד-מיניים בארצות הברית.

2015 – הסכם המעצמות על תוכנית הגרעין האיראנית.

45   דונלד טראמפ

Donald J. Trump

(1946)

רפובליקנית 20 בינואר 2017 מכהן 2016 2017–2018 – ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל, העברת שגרירות ארצות הברית בישראל לירושלים.

2018 – ארצות הברית נסוגה מהסכם הגרעין עם איראן. 2018 – פסגה עם מנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג-און.

ראו גםעריכה