פתיחת התפריט הראשי

כחול לבן (רשימה)

רשימה וסיעה בכנסת
(הופנה מהדף רשימת כחול לבן)

כחול לבן (שמה המלא: כחול לבן בראשות בני גנץ ויאיר לפיד) היא רשימה וסיעה בכנסת, ציונית ליברלית ישראלית; הרשימה הוקמה בינואר 2019 לקראת הבחירות לכנסת העשרים ואחת מאיחוד מפלגות חוסן לישראל ותל"ם יחד עם יש עתיד.[1]

כחול לבן
סמליל רשימת "כחול לבן"
סמליל רשימת "כחול לבן"
מדינה ישראלישראל  ישראל
מייסד בני גנץ, יאיר לפיד, משה יעלון, גבי אשכנזי
מנהיגים בני גנץ ויאיר לפיד
תאריך ייסוד 21 בפברואר 2019
אפיון רשימה ציונית
אידאולוגיות ציונות, ליברליזם
כנסות 21, 22
אותיות פה
שיא כוחה 35 מנדטים
שפל כוחה 33 מנדטים
נוצרה מתוך חוסן לישראל, תל"ם ויש עתיד
מיקום במפה הפוליטית מרכז
צבעים רשמיים כחול ולבן
נציגויות בפרלמנטים
הכנסת
33 / 120
kachollavan.org.il

היסטוריהעריכה

 
מייסדי כחול לבן. מימין לשמאל: גבי אשכנזי (מס' 4), יאיר לפיד (מס' 2), בני גנץ (מס' 1) ומשה יעלון (מס' 3)

לקראת הבחירות לכנסת העשרים ואחת, ב-29 בינואר 2019, הכריזו מפלגת "חוסן לישראל", בראשות בני גנץ, ומפלגת תל"ם של משה יעלון, שתיהן מפלגות חדשות בראשות רמטכ"לים לשעבר, על ריצה משותפת לכנסת.[2]

ב-21 בפברואר 2019, יום לפני המועד האחרון להגשת הרשימות, הודיעו המפלגות על ריצה ברשימה משותפת יחד עם מפלגת "יש עתיד" בראשות יאיר לפיד. אל הרשימה המשותפת של המפלגות הצטרף הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי.[3]

במסגרת הסכם האיחוד לריצה משותפת בבחירות, הוסכם שההחלטות במפלגה יתקבלו במשותף על ידי גנץ, לפיד, יעלון ואשכנזי. יושב ראש חוסן לישראל ויושב ראש יש עתיד רשאים להוסיף כל אחד לגוף זה נציג מטעמו, כשמטעם יאיר לפיד מונה עפר שלח ומטעם בני גנץ מונה אבי ניסנקורן. עוד הוחלט כי אם על מועמד הסיעה יוטל להרכיב ממשלה, ותוקם ממשלה בראשותו, תהיה רוטציה בראשות הממשלה: בתחילה בני גנץ, ולאחר שנתיים וחצי בתפקיד, בינואר 2022 יחליף אותו לפיד לתקופת זמן של שנה וחצי.[4][5]

עוד לפי הסיכומים: בתפקיד יושב ראש הכנסת יכהן ח"כ מיש עתיד, ואילו בתפקיד יו"ר הקואליציה יכהן ח"כ מחוסן לישראל כשגנץ יכהן כראש הממשלה ולאחר מכן ח"כ מיש עתיד כשלפיד יכהן כראש הממשלה.

במסגרת ההסכם לחלוקת תיקים בממשלה במקרה שתורכב על ידי אנשי "כחול לבן" נקבעה גם חלוקת 10 תיקים לאנשי "כחול לבן", וסדר קביעת התפקידים. לפי ההסכם זהו סדר קביעת התיקים: בני גנץ, יאיר לפיד, משה (בוגי) יעלון, גבי אשכנזי, נציג יש עתיד, נציג חוסן לישראל, נציג יש עתיד, נציג יש עתיד, נציג חוסן לישראל, נציג יש עתיד. עוד נאמר כי אם יהיו לסיעה שרים נוספים, תיקבע זהותם לאחר התייעצות בהנהגה המשותפת. כל ראש מפלגה יהיה אחראי למינוי השרים ולמינוי בעלי תפקידים אחרים, וכן להפסקת כהונתם, בהתאם לשיוכם המפלגתי.[4]

בבחירות לכנסת ה-21 הרשימה קיבלה 35 מנדטים המונים כ-26.13% מהקולות.[6] עם השבעת הכנסת ה-21 הפכה להיות הסיעה הגדולה ביותר יחד עם סיעת הליכוד. לאחר מעברו של אלי בן-דהן מהליכוד הפכה הסיעה לגדולה ביותר בכנסת.

בבחירות לכנסת ה-22 התמודדה הרשימה בהרכב דומה בראשות בני גנץ. כמו כן תימשך הרוטציה עם יאיר לפיד על ראשות הממשלה. הרשימה קיבלה 33 מנדטים והייתה לסיעה הגדולה בכנסת זו.

מצעעריכה

מבחינה מדינית, המפלגה מתנגדת לנסיגה חד צדדית ודוגלת בהליך מדיני לשם היפרדות מהפלסטינים באמצעות ועידה אזורית.[7] המצע קובע כי בקעת הירדן תהיה גבול הביטחון המזרחי של ישראל, חופש הפעולה של צה"ל ישמר בכל יהודה ושומרון, והמפלגה תתמוך בחיזוק ההתנחלויות בגושים.

בענייני דת ומדינה, המפלגה תתמוך בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת באזורים חילוניים, ביטול חוק המרכולים והחלת לימודי ליבה על כל התלמידים במערכת החינוך.

מבחינה חברתית, המצע קורא להחלת יום לימודים ארוך באופן הדרגתי, סבסוד מעונות יום והרחבת תקציב הבריאות במטרה להקל על העומס בבתי החולים. תקציב הביטחון לא יופחת.

המפלגה תומכת בהגבלת כהונת ראש ממשלה כך שלא יוכל לכהן יותר משמונה שנים ברצף או יותר משלוש קדנציות.[8]

חברי כנסתעריכה

בחירות מנהיג מנדטים הערות
אפריל 2019 בני גנץ ויאיר לפיד
35 / 120
רשימת מועמדים מלאה
ספטמבר 2019 בני גנץ ויאיר לפיד
33 / 120
ח"כים בסיעה בכנסות שבהן פעלה
 

קישורים חיצונייםעריכה

  מדיה וקבצים בנושא כחול לבן בוויקישיתוף

הערות שולייםעריכה